KUCHNIE ŚWIATA / 7 - liczba znalezionych wpisów

Co jeść na śniadanie? Poznaj 4 wartościowe przepisy na pyszne i zdrowe śniadanie!

by Paweł Szwajkowski
Zdrowe śniadanie to podstawa! Sprawdź, co warto przygotować na pyszne i pożywne śniadanko Śniadanie to podstawowy posiłek dnia, którego w żadnym wypadku nie powinniśmy pomijać. Zdrowe śniadanie dodaje bowiem energii niezbędnej w ciągu dnia, doskonale syci oraz zapewnia dobry humor i siłę. Pomaga sprostać wszystkim codziennym zadaniom, jakie przed nami stoją każdego dnia. Aby śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, musi być jednak prawidłowo skomponowane. Jakie produkty warto wykorzystać do przygotowania zdrowego i wartościowego śniadania? Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów, dzięki którym śniadanie szybko stanie się Twoim ulubionym posiłkiem w ciągu całego dnia! Królewskie zdrowe śniadanie, czyli co jeść…

Kuchnie świata czyli jaka kuchnia jest najzdrowsza i co jeść, aby długo żyć w dobrym zdrowiu?

by Paweł Szwajkowski
Jaka kuchnia świata jest najzdrowsza? Praktycznie każdy kraj na świecie posiada własną, charakterystyczną kuchnią. Niektóre z nich zapewniają swoim mieszkańcom długie i zdrowe życie, inne z kolei sprzyjają otyłości oraz problemom zdrowotnym. Polska kuchnia niestety należy do tej drugiej kategorii, gdyż opiera się w dużej mierze na ciężkostrawnej, tłustej żywności, która na dłuższą metę nie działa pozytywnie na nasz organizm. Wszystkie osoby, którym zależy na zdrowym jedzeniu oraz lubią poznawać nowe smaki i tradycyjne kulinarne powinny więc poznać inne kuchnie świata. Które z nich są uznawane za najzdrowsze? Najzdrowsza kuchnia świata, czyli co jeść, aby długo żyć w dobrym zdrowiu? Nie […]

Przyprawa 5 smaków jest polecana dla osób, które lubią orientalne smaki i chińską kuchnię! Dodatkowo ułatwia trawienie ciężkostrawnych dań.

by Paweł Szwajkowski
Chińska przyprawa 5 smaków zadba o Twoją równowagę wewnętrzną! Czy istnieje przyprawa, która stanowi doskonałe połączenie smaku słodkiego, gorzkiego, słonego, kwaśnego i ostrego? Tak, i jest to właśnie przyprawa 5 smaków, niezwykle popularna mieszanka przyprawowa rodem z chińskiej kuchni. Przyprawa 5 smaków to połączenie wszystkich najważniejszych smaków i wspaniały dodatek do wielu potraw, nie tylko tych wywodzących się z kuchni orientalnej. Jakie przyprawy wchodzą w skład przyprawy 5 smaków, jakie właściwości zdrowotne ona posiada oraz smak których potraw idealnie podkreśli? O tym wszystkim powiemy w dzisiejszym artykule. Przyprawa 5 smaków – idealna równowaga smaków na talerzu Przyprawa 5 smaków wywodzi […]

Czubryca zielona to łagodna przyprawa kuchni bułgarskiej na problemy trawienne w tym niestrawność, zgagę, wzdęcia, biegunkę oraz nudności.

by Paweł Szwajkowski
Czubryca zielona – aromatyczna mieszanka przyprawowa na bazie cząbru górskiego Czubryca zielona to mieszanka przyprawowa, którą świat poznał dzięki Bułgarii. To bowiem w tym kraju czubryca, nazywana także czubricą, jest jedną z najczęściej używanych na co dzień przypraw. Wyróżniamy jej dwie odmiany: czybrycę czerwoną oraz czubrycę zieloną. Różnią się między sobą smakiem, składem oraz niektórymi właściwościami. Jakie właściwości posiada zielona odmiana bułgarskiej czubrycy  – o tym powiemy w dzisiejszym artykule. Czubryca zielona – łagodna siostra czubrycy czerwonej Czubryca zielona to przyprawa, którą z pewnością polubią osoby preferujące bardziej łagodne smaki. W przeciwieństwie do swojej „siostry”, czybrycy…

Kmin rzymski w polskiej kuchni doskonale odnajdzie się w towarzystwie gulaszu, kiszonej kapusty, dań rybnych, kurczaka, zup, sałatek i innych potraw, którym chcemy nadać mocniejszego i bardziej egzotycznego smaku.

by Paweł Szwajkowski
Kmin rzymski – niezwykły smak i aromat Orientu w polskiej kuchni Kmin rzymski, znany także jako kumin, to przyprawa, która coraz częściej gości w polskiej kuchni. Już niewielka jego ilość nadaje naszym potrawom bardziej wyrazistego smaku oraz delikatnej pikantnej nutki. Kmin rzymski posiada jednak nie tylko walory smakowe, ale także pewne ciekawe właściwości zdrowotne, których znajomość może przydać się każdemu z nas. O tym właśnie, jakie właściwości posiada kmin rzymski i jak wykorzystać go w domowej kuchni powiemy w dzisiejszym artykule. Kmin rzymski – egipska przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej Kolebką kminu rzymskiego jest Egipt. Archeolodzy odkryli bowiem ziarenka kuminu w […]

Pieprz cayenne polecany jest dla miłośników ostrych przypraw i pikantnych smaków! Pomaga podczas przeziębienia i infekcji!

by Paweł Szwajkowski
Pieprz cayenne – ostra przyprawa nie tylko dla miłośników pikantnych dań Pieprz cayenne to znana i ceniona na całym świecie przyprawa. Miłośnicy wyrazistych smaków pokochali ją za jej charakterystyczny, intensywny smak oraz za znakomite właściwości zdrowotne. Pieprz cayenne potrafi bowiem nie tylko wspaniale urozmaicić smak naszych domowych potraw, ale jest także nieoceniony w walce z nadwagą, pozytywnie wpływa na ciśnienie oraz posiada szereg innych, wartych naszej uwagi właściwości. Jakie właściwości wykazuje pieprz cayenne, jak go prawidłowo stosować i kto z nas szczególnie powinien po niego sięgnąć? Pieprz cayenne – niezwykła przyprawa z ostrych papryczek Pieprz cayenne, czyli pieprz kajeński, to […]

Garam masala to przyprawa, która ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

by Paweł Szwajkowski
Garam masala to aromatyczna i rozgrzewająca przyprawa wywodząca się z kuchni orientalnej. Jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych dostępnych obecnie w sprzedaży. Oprócz swoich walorów smakowych, garam masala posiada także bardzo ciekawe właściwości zdrowotne. Dodawana do potraw pozytywnie wpływa bowiem na funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia nasze samopoczucie. Regularnie stosowana pomaga także w leczeniu cukrzycy oraz zapobiega nowotworom. Jakie przyprawy powinna zawierać mieszanka garam masala, do jakich potraw ją dodawać i jakie pozytywne efekty odczujemy dzięki jej regularnym stosowaniu? Garam masala – indyjska „gorąca przyprawa” Przyprawa garam masala…