Płatki ryżowe to lekka i pożywna przekąska na odchudzanie! Świetnie sprawdzi się również dla dzieci w fazie intensywnego wzrostu!

Lekkie i pożywne płatki ryżowe – na odchudzanie oraz dla dorosłych i dzieci

Płatki ryżowe to smaczne i zdrowe płatki, które są lekkostrawne oraz bogate w żelazo i wapń. Nie zawierają przy tym glutenu, mogą być więc bezpiecznie spożywane także przez alergików, małe dzieci oraz osoby chorujące na celiakię. Są szczególnie polecanym składnikiem diety odchudzającej, gdyż są lekkie i sycące. Stanowią doskonałą bazę dla zdrowych i pożywnych śniadań oraz mogą być wykorzystywane także do zagęszczania zup i sosów, są bowiem znacznie zdrowsze niż tradycyjna mąka.

Sprawdźmy, jakie właściwości zdrowotne posiadają płatki ryżowe i jak włączyć je do swojej codziennej diety.

platki ryzowe wlasciwosci

Płatki ryżowe wartości odżywcze

Płatki ryżowe powstają z ziaren ryżu. Poddaje się je działaniu pary wodnej i prasowaniu. W sprzedaży najczęściej kupimy płatki ryżowe błyskawiczne, które nie wymagają długiego czasu gotowania oraz są bardzo proste w przygotowaniu. Posiadają przy tym wszystkie cenne wartości odżywcze. Jakie?

W płatkach ryżowych znajdziemy spore ilości wapnia. Na 100 g tego produktu przypada bowiem aż 30 mg tego cennego dla naszych kości minerału. Znajdziemy w nich także 1,7 mg żelaza, którego obecność docenią zwłaszcza osoby cierpiące na niedobór tego pierwiastka i borykające się z anemią.

Płatki ryżowe posiadają niską zawartość tłuszczu, która wynosi zaledwie 3 g na 100 g płatków, a zamiast niego zawierają natomiast sporo węglowodanów złożonych. W 100 g płatków ryżowych znajduje się bowiem aż 87 g węglowodanów. Oprócz tego, płatki ryżowe są także bogatym źródłem białka, którego ilość wynosi 6,7 g na 100 g. Ryżowe płatki zawierają także cenne witaminy z grupy B, spośród których warto wymienić witaminę B1 i B2.

Płatki ryżowe właściwości zdrowotne

Płatki ryżowe uzyskiwane są ze zdrowego i smacznego ryżu. Kojarzą nam się głównie z kleikami na mleku, które w dzieciństwie chętnie podawali nam nasi rodzice i dziadkowie. I rzeczywiście, płatki ryżowe ze względu na swoją lekkostrawność, wysoką zawartość białka, żelaza oraz wapnia, są posiłkiem szczególnie polecanym dla dzieci. Ich delikatny smak, znakomite właściwości i brak glutenu pozwalają na ich podawanie już niemowlętom od 8. miesiąca życia. Po ugotowaniu na bazie mleka lub czystej wody uzyskują lekką konsystencję i delikatny smak, który podoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Ryżowe płatki są produktem bogatym w żelazo, dzięki czemu ich regularne jedzenie pomaga w stopniowym uzupełnianiu niedoborów tego cennego pierwiastka. Po płatki ryżowe powinny więc sięgać osoby, których codzienna dieta jest uboga w żelazo oraz osoby chorujące na anemię. Jeśli na co dzień pijemy duże ilości kawy, płatki ryżowe także pomogą nam uzupełnić braki żelaza, które kawa wypłukuje z naszego organizmu.

⇒Przeczytaj także: Nowy superfoods! Nasiona słodkiej bazylii – następca nasiona chia, który pęcznieje w 2 minuty?

Płatki ryżowe są także doskonałym źródłem białka. Jego obecność docenią szczególnie osoby, które na co dzień spożywają małe ilości mięsa i produktów mlecznych, przez co są narażone na niedobory białka. Na płatki ryżowe powinny zwrócić uwagę także wegetarianie, gdyż produkt ten pomoże im uzupełnić niedobory białka spowodowane nie spożywaniem mięsa i jego przetworów.

Ryżowe płatki, oprócz białka, zawierają także wapń, który jest naturalnym budulcem naszych kości. Przygotowywanie płatków ryżowych na bazie mleka, produktu także bogatego w wapń, pozwala więc zadbać o siłę i prawidłowy wzrost naszych kości. Ma to szczególne znacznie w przypadku dzieci, które rosną, dlatego płatki ryżowe są tak polecanym składnikiem pożywnych śniadań dla najmłodszych.

Płatki ryżowe odchudzanie

Ryżowe płatki są polecanym produktem także dla osób, które są na diecie odchudzającej. Są one bowiem lekkostrawne i pożywne. Zawierają przy tym niewielkie ilości tłuszczu, co z pewnością docenią osoby stosujące dietę redukcyjną.

Płatki ryżowe kalorie to ok. 350 kcal na 100 g produktu. Taka wartość energetyczna może się na pierwszy rzut oka wydawać dość duża, jednak pamiętajmy, że do przygotowania posiłku na bazie płatków ryżowych wystarczy nam zaledwie ich garść. Ich spożywanie w ramach diety odchudzającej poleca się szczególnie na śniadanie, gdyż dostarczą nam energii niezbędnej w ciągu dnia i zaspokoją pierwszy głód. Dzięki temu bez podjadania dotrwamy do lunchu lub obiadu, co pozytywnie odbije się na naszej sylwetce.

Ryżowe płatki zawierają także duże ilości węglowodanów złożonych, które trawią się znacznie dłużej niż węglowodany proste. Dzięki temu na dłużej zapewniają nam uczucie sytości oraz nie powodują gwałtownego spadku stężenia glukozy we krwi, co u wielu osób objawia się napadem „wilczego głodu” i natychmiastową potrzebą sięgnięcia po niezdrowe przekąski.

Płatki ryżowe są więc jak najbardziej polecane do jedzenia także przez osoby będące na diecie odchudzającej. Są bowiem nie tylko smaczne i pożywne, ale dostarczają naszemu organizmowi witamin i minerałów, na których braki są szczególnie narażone osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując, płatki ryżowe, ze względu na ich skład i właściwości, idealnie odnajdą się w codziennej diecie:

  • dzieci i młodzieży, w fazie intensywnego wzrostu;
  • osób na diecie odchudzającej;
  • chorujących na celiakię;
  • cierpiących na niedobory żelaza i anemię;
  • osób na diecie bezglutenowej.

Jak przygotować zdrowe płatki ryżowe i z czym je podawać?

Płatki ryżowe możemy ugotować zarówno na mleku, jak i na samej wodzie. Do garnuszka wlewamy pół szklanki mleka lub wody i dodajemy ok. pół szklanki płatków ryżowych. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po upływie tego czasu płatki są gotowe, a my możemy wzbogacić ich smak o dodatek świeżych, pokrojonych w kostkę owoców, bakalii, dżemu i cynamonu.

Ryżowe płatki możemy także dodawać do ciasteczek i wypieków lub zastąpić nimi mąkę do zagęszczania domowych zup i sosów. Możemy je także dodawać do jogurtów, muesli oraz deserów. Doskonale sprawdzą się jako zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Są bowiem nie tylko zdrowe i lekkostrawne, ale przede wszystkim smaczne.

Zainteresował Cię artykuł? Płatki ryżowe znajdziesz w sklepie Planteon.pl


Źródła:
www.party.pl/porady/dom/kuchnia/platkow-ryzowe-wlasciwosci-na-odchudzanie-98270-r1/

www.poradnik-zdrowia.pl/artykul/dietetycznie-i-ekspresowo-czyli-blyskawiczne-platki-ryzowe-od-firmy-krawpak,40674.html
www.figazmakiem.eu/zdrowa-zywnosc-cykl-poswiecony-platkom-zbozowym/
www.niam.pl/pl/produkty/1494-platki_ryzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *