Potrawy świąteczne

by Paweł Szwajkowski

Pyszne potrawy świąteczne nie tylko na wigilię!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w roku, który kojarzy nam się nie tylko z prezentami, choinką oraz ciepłą, rodzinną atmosferą. Boże Narodzenie to bowiem także potrawy świąteczne, których smak i zapach przywołują wyjątkowy klimat. Na wigilię tradycyjnie przygotowujemy 12 potraw, których liczba nawiązuje do 12 apostołów oraz gwarantuje obfitość w nadchodzącym roku.

Zdrowe i łatwe w przygotowaniu potrawy świąteczne

Poniżej przedstawiamy 5 sprawdzonych przepisów na wyjątkowe potrawy świąteczne, które mogą zagościć nie tylko na wigilijnym stole, ale można je wykorzystać przez cały bożonarodzeniowy okres. Przygotowane na bazie zdrowych oraz naturalnych składników potrawy świąteczne będą doskonałą ucztą nie tylko dla naszego podniebienia, ale pozytywnie wpłyną także na zdrowie i samopoczucie, o których niezwykle łatwo zapomnieć przede wszystkim w czasie świąt gdy dopada nas rozpusta względem jedzenia.

1.Potrawy na wigilię i święta – tradycyjny kompot z suszu

Bez tradycyjnego kompotu z suszu trudno wyobrazić sobie potrawy na święta. Kompot przygotowujemy na bazie suszonych owoców oraz aromatycznych przypraw, które nadadzą mu jeszcze bardziej wyjątkowego smaku i aromatu. Kompot z suszu idealnie nadaje się do picia podczas wieczerzy wigilijnej oraz kosztowania przez cały okres świąteczny. Oto w jaki sposób go przygotować.

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 1 kg suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele),
  • 4 l zimnej wody,
  • przyprawy: cynamon, goździki, anyż, skórka pomarańczowa
  • 6 łyżek cukru (najlepiej brązowego lub zdrowego słodzika np. stewii lub erytrytolu).

Owoce myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 0,5 godziny. Po namoczeniu dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy całość na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i gotujemy przez kolejnych 10 min. aż owoce staną się miękkie. Kompot do smaku możemy doprawić także odrobiną soku z cytryny.

2. Przepisy świąteczne – wielkopolskie makiełki

Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna, którą przygotowuje się głównie na bazie maku, bakalii oraz klusek. Idealnie sprawdzi się jako jedna z 12 potraw na święta Bożego Narodzenia. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki na kluski:

  • 0,5 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 1 szklanka niebieskiego maku,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki rodzynek,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 5 szt. suszonych moreli.

W pierwszej kolejności namaczamy mak i zostawiamy go na całą noc. Następnego dnia odcedzamy go i dwukrotnie mielimy. Dodajemy cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszkamy.

W celu przygotowania klusek przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól oraz wodę i zagniatamy na elastyczne ciasto. Dzielimy masę na dwie części i wałkujemy na cienkie placki. Odstawiamy, aby placki trochę przeschły, a następnie kroimy je na grube paski. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez ok. 7 min. od chwili wypłynięcia na wierzch. Po wyjęciu z wody jeszcze gorące łączymy z masą makową, dekorujemy suszonymi morelami i podajemy do stołu.

⇒Przeczytaj także: Herbata rozgrzewająca – jaka herbata najlepsza na jesień i zimę?

3. Potrawy na święta i wigilię – rozgrzewająca zupa grzybowa

Potrawy świąteczne to także zupy, wśród których nie powinno zabraknąć tradycyjnej zupy grzybowej. Do jej przygotowania możemy użyć zarówno własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybów, jak i ich gotowych odpowiedników ze sklepu. Zupa grzybowa jest smaczna, aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Oto, w jaki sposób ją przygotować.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 szt. marchewki, korzenia pietruszki, selera i cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • masło klarowane,
  • mąka,
  • śmietana 18%,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny,
  • wybrany makaron.

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Obieramy warzywa i kroimy je na drobne kawałki, przekładamy do wywaru z grzybów. Mieszamy dokładnie śmietaną z mąką i gotową zaprawę dolewamy do wywaru. Zagotowujemy całość, dodajemy przypraw. Drobno pokrojoną cebulkę zasmażamy na maśle klarowanym, dodajemy posiekany czosnek i wlewamy do zupy. Zupę można uzupełnić dodatkiem ulubionego makaronu.

4. Przepisy na święta – karp pieczony z pieczarkami

Karp pieczony w piekarniku z pieczarkami to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego. Jego przygotowanie jest banalnie proste a dodatek aromatycznych pieczarek sprawi, że ta tradycyjna potrawa wigilijna nabierze zupełnie nowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia (oczyszczonego i bez głowy),
  • 300 g suszonych lub świeżych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • przyprawy: natka pietruszki, pieprz, sól.

Nacieramy karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki i przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane grzyby i dolewamy wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy cebulkę z pieczarkami na rybę. Karpia pieczemy w 180 stopniach przez 0,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przybieramy świeżą natką pietruszki.

5. Potrawy świąteczne – śledź na słodko z rodzynkami i żurawiną

Śledź to tradycyjne polskie danie rybne, którego nie powinno zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. W tym roku możemy zaserwować jego słodką alternatywę – śledzia z rodzynkami i żurawiną. Dodatek miodu nada potrawie jeszcze słodszej nuty oraz przypadnie do gustu wszystkich miłośników nowych, nietypowych smaków. Oto, jak przygotować świątecznego śledzia na słodko.

Składniki (dla 5/6 osób):

  • 0,5 kg filetów ze śledzia,
  • 5 cebul,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml miodu,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny.

Dzień przed przygotowaniem śledzie moczymy w wodzie (najlepiej dwukrotnie) i kroimy na kawałki. Grzyby namaczamy, gotujemy i drobno kroimy. Pokojoną cebulę smażymy na odrobinie oleju, dodajemy przecier pomidorowy, grzyby, rodzynki, żurawinę oraz miód. Smażymy na wolnym ogniu cały czas dokładnie mieszając. Po lekkim przestygnięciu dodajemy śledzie i mieszamy całość. Przekładamy śledzia do zamykanych pojemników i odstawiamy na ok. 48 godzin. Danie podajemy na zimno.

Smacznego!

Przyprawy potrzebne do przygotowania powyższych potraw znajdziesz w naszym sklepie Planteon.pl


Źródła:

https://smaker.pl/przepis-sledzie-na-slodko-z-rodzynkami-i-zurawina,110570,gregorhspeed.html
https://karmelowy.pl/karp-pieczony-z-pieczarkami-carp-baked-with-mushrooms/
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijna-zupa-grzybowa-wedlug-bozenki-5
https://www.mojegotowanie.pl/przepis/makielki
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kompot-z-suszu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *