Jakie przyprawy do bigosu decydują o jego smaku?

by Michał Mirek

Po jakie przyprawy do bigosu najczęściej sięgamy?

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej na bazie kapusty oraz mięsa. Choć istnieje wiele sposobów jego przygotowania to efekt końcowy zależy jednak nie tylko od głównych składników. Istotne są również detale w postaci takiej jak przyprawy do bigosu bez, których niemożliwe jest uzyskanie wyjątkowego smaku.

Jedni przyrządzają tą potrawę tak aby dominował w niej kwaśny smak, inni bardziej na słodko, a trzeci zaś na ostro. Istnieje jednak wspólny mianownik każdego bigosu taki jak na przykład zioła lub przyprawy, których w tym daniu po prostu zabraknąć nie może.

Rozkoszuj się nim nie tylko “od święta” 

Bigos to danie jednogarnkowe poddane długiemu procesowi gotowania wszystkich składników. W zależności od regionu Polski oraz domowych tradycji może się różnić. Przeważnie zajadamy się nim zimową porą.

Przygotowujemy go wtedy na świeżo lub sięgamy po słoik z tą właśnie tradycyjną potrawą, gdyż odpowiednio przechowywana i wcześniej zakonserwowana charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia i to bez utraty smaku.

⇒Przeczytaj także: Jakie przyprawy do rosołu warto mieć w kuchennej szafce?

Ba! Mawia się nawet, że bigos im starszy tym lepszy, a z każdym kolejnym podgrzaniem smaki przenikają się jeszcze bardziej. Dzięki temu możemy mieć go zawsze pod ręką, a w razie niezapowiedzianej wizyty gości przygotować kolację w staropolskim stylu.

Zgodnie z tradycją wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia czy też prawdziwego polskiego wesela bez tej właśnie potrawy.

przyprawy do bigosu

Poznaj historię bigosu 

Jak głosi legenda pierwszy bigos powstał w XV wieku. Został przyrządzony zupełnie przypadkowo przez oszczędną gospodynię, która z uwagi na szacunek do jedzenia chciała zużyć wszystkie świąteczne pozostałości. Z przypadkowych składników powstało więc danie, które okrzyknięto bigosem. Wspominał o nim nawet w “Panu Tadeuszu” sam Adam Mickiewicz. 

Bigos kiedyś, a dziś

W XIX wieku królował on jako przystawka przed zupą w polskich domostwach. Rozpoczynał on nawet obiad najczęściej w towarzystwie gorzałki, a według niektórych doniesień był także popularnym daniem śniadaniowym. 

Na przestrzeni wieków sama potrawa znacznie ewoluowała stąd też w zależności od upodobań wykorzystuje się do jej przygotowania przeróżne rodzaje mięs oraz przyprawy do bigosu. Obecnie najczęściej dodaje się wieprzowinę, ale znane są również wersje z dziczyzną, sarniną czy bądź mięsem zajęczym. 

Pomidory nie zawsze stanowiły główny składnik tej potrawy, bowiem nie były jeszcze tak popularne w naszym kraju gdy bigos zaczął zyskiwał coraz większa popularność. W celu zagęszczenia go używano chleba razowego lub kwasu buraczanego. 

Jakie przyprawy do bigosu stanowią o jego wyjątkowym smaku?

Jeżeli chodzi o smak tego tradycyjnego dania zależy on w dużej mierze od indywidualnych preferencji gotującego. Dowolne są bowiem zarówno proporcje poszczególnych składników rodzaje kapusty czy mięsa. 

Każdy gotuje go na swój sposób, jednak często wykorzystuje się do jego przygotowania takie przyprawy do bigosu jak:

  • ziele angielskie – jego ciepły korzenny aromat nie tylko dopełni potrawę, ale również korzystnie wpływa na układ trawienny zapobiegając kolkom czy wzdęciom
  • liść laurowy – zawarte w nim olejki eteryczne oraz ziołowy smak sprawiają, że nie może się bez niego obyć żadna tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa
  • pieprz czarny -nada bigosowi delikatnej pikanterii, delikatnie rozgrzewając, a zarazem wspomagając przemianę materii
  • jałowiec ziarno – jego słodko-gorzki smak doskonale komponuje się z mięsami
  • goździki – słodkie, lekko ostre, o korzennym aromacie, który doskonale pobudzi zmysły szczególnie w okresie zimowym 
  • śliwki suszone – nadają odrobiny słodyczy dlatego mogą zostać użyte w mniej kwaśnym wariancie bigosu jako przełamanie kapusty kiszonej
  • papryka słodka czerwona – urozmaici nie tylko smak dania, ale również nada mu wyrazistego koloru stymulując przy tym wydzielanie soku żołądkowego
  • majeranek liść – świetnie komponuje się z kapustą dlatego doskonale sprawdzi się więc w potrawie jaką jest bigos

⇒ Przyprawy, które wzbogacą smak bigosu możesz zamówić w sklepie internetowym Planteon

Jaki jest sposób na bigos doskonały?

Nie ma jednego, idealnego przepisu. Każdy z nas preferuje inny smak, stopień ostrości czy dodatki. Uznaje się jednak, że  mięsa, grzybów i kapusty nie może w tej potrawie zabraknąć. Reszta składników i przypraw oparta jest już na inwencji twórczej osoby przygotowującej tą potrawę. 

Bigos od wieków króluje na polskich stołach podczas ważnych uroczystości i miejmy nadzieję, że tradycja ta będzie kultywowana. Wspaniałe jest to, że to nieskomplikowane, a zarazem wyjątkowe danie jest chętnie spożywane zarówno przez dzieci jak i osoby w podeszłym wieku. Tradycja ma bowiem łączyć, a nie dzielić.

Bez jakiego dodatku nie wyobrażasz sobie tradycyjnego, polskiego bigosu?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *