Jakie przyprawy do leczo królują w Twojej kuchni?

by Michał Mirek

Oto dlaczego odpowiednie przyprawy do leczo są tak ważne!

Leczo wywodzące się z kuchni węgierskiej jest również w naszym kraju jednym z najpopularniejszych dań jednogarnkowych obok bigosu. Każda domowa kuchnia to własna wersja tej potrawy, a pewne dodatki, których używamy aby nadać jej wspaniałego koloru i dopełnić jej smak pozostają niezmienne. Zgadnij jakie przyprawy do leczo są najczęściej stosowane!

Na leczo nie ma złej pory!

Za najlepsze leczo jest uznawane to przygotowane ze świeżych, sezonowych warzyw, dlatego też najczęściej gości ono na naszych stołach latem. Mamy wtedy najlepszy dostęp do wszystkich najważniejszych składników tego dania – papryki, cukinii czy pomidorów.

Warto jednak odpowiednio zaopatrzyć się również w leczo na zimę, po które w postaci przetworów będziesz mógł sięgnąć zawsze wtedy, gdy zatęsknisz za jego smakiem. W okresie jesienno-zimowym to treściwe, warzywne danie będzie także wartościowym wsparciem diety o witaminę C, która jest wtedy niezwykle pożądana, a której w papryce znajduje się niemało.

Na leczo nie ma złej pory – i to dosłownie. Nie chodzi tu jedynie o porę roku, ale także dnia, ponieważ doskonale smakuje ono bowiem zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

przyprawy do leczo

Danie doskonałe dla każdego?

Leczo intryguje swoim smakiem. Rozgrzewa, syci, a poza tym bazuje jedynie na naturalnych składnikach. Co ważne jest na tyle uniwersalne, że każdy może je dowolnie modyfikować.

Choć sama papryka jest tu składnikiem niezbędnym to ostatnio coraz częściej sięgamy również po cukinię. W tradycyjnym leczo pojawiają się także pieczarki, pomidory, cebula, boczek czy kiełbasa.

W dobie rosnącej popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej nie będzie trudne przygotowanie tego dania również w takiej wersji. Mięso stanowi tu bowiem dodatek, a nie podstawę, bez której ta potrawa się nie uda dlatego można je z powodzeniem zastąpić właśnie wspomnianą wcześniej lekkostrawną cukinią.

Poznaj niezbędne przyprawy do leczo!

Prawdziwe leczo nie może się z pewnością obyć bez papryki. I to zarówno tej świeżej jak i tej w proszku, która nie tylko wzbogaci smak Twojego dania, ale również nada mu wyjątkowego koloru.

W postaci warzywa możesz ją dobrać w sposób, który urozmaici wygląd leczo.Nie musisz się bowiem ograniczać do papryki czerwonej, ale śmiało możesz również sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę, o podobnym smaku.

Papryka mielona to już wybór, którego musisz dokonać pod kątem smaku w zależności od oczekiwanego efektu końcowego. Do dyspozycji masz bowiem zarówno wersję słodką, ostrą, wędzoną i ostrą. Każda z nich sprawdzi się jednak w tym daniu jednogarnkowym znakomicie, a to po którą z nich sięgniesz zależy jedynie od Twoich preferencji.

⇒Przeczytaj także: Przyprawy do ryb – zjedz zdrowo, smacznie i świadomie!

Pieprz czarny to również niezbędny składnik tej potrawy, który nada jej nieco bardziej wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Pieprz gości niemal we wszystkich daniach naszej kuchni. Nic więc dziwnego, że zazwyczaj używamy go również aby doprawić leczo.

Sól to chyba najbardziej uniwersalna przyprawa, którą stosujemy od wieków na wielu płaszczyznach kulinarnych. Ze względu na to, że wiele osób dodaje do leczo również czosnek w postaci ząbków lub granulowanej polecamy Ci rozwiązanie w postaci połączenia właśnie tych dwóch składników.

Wypróbuj soli czosnkowej, która jest naszą autorską mieszanką. Ponadto nie zawiera glutaminianu sodu oraz sztucznych konserwantów i barwników. Z jej pomocą przygotujesz więc leczo, które nie straci na naturalności, a zyska na smaku. 

Ile kuchni tyle sposobów.

Fani ostrzejszego smaku mogą również dodać do swojej potrawy chilli, które przyjemnie Cię rozgrzeje. Szczególnie jeśli sięgniesz po zawekowane leczo prosto ze swojej spiżarni w środku zimy. Kompleksowym i doskonale pasującym do tego dania rozwiązaniem może być również gotowe połączenie pomidorów, chilli i oregano.

Opcjonalne przyprawy do leczo to również liść laurowy, nać pietruszki, rozmaryn czy oregano. Najważniejszy jest tu bowiem smak, a nie konwenanse! Eksperymentuj z ziołami i ciesz się zdrowymi, pysznymi i aromatycznymi potrawami.

A Ty bez jakich przypraw nie wyobrażasz sobie leczo?

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *