Jakie przyprawy do rosołu warto mieć w kuchennej szafce?

by Michał Mirek

Tak smakuje niedziela – po jakie przyprawy do rosołu sięgnąć?

Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. To niemal obowiązkowe danie również podczas wesel, komunii czy innych imprez okolicznościowych. Właśnie ta zupa przeważnie rozpoczyna ważne uroczystości w naszym kraju dlatego też warto mieć pod ręką niezbędne przyprawy do rosołu.

W zależności od regionu Polski i sposobu przygotowania smakuje on za każdym razem nieco inaczej, ale zawsze powinien rozgrzewać i zaostrzać apetyt. Niezmiernie ważne jest również to aby podawać go w odpowiedniej temperaturze. Musi być gorący.

Jakie przyprawy do rosołu warto mieć w swojej kuchni? Czego nie powinno zabraknąć w tej tradycyjnej zupie? Dlaczego jest on tak częstym gościem podczas niedzielnych obiadów? Odpowiedź na wszystkie powyższe pytania znajdziesz w tym artykule.

Zupa czy lekarstwo?

Rosół znalazł w kuchni polskiej wiele zastosowań. Podawany jest jako rozgrzewająca zupa podczas przeziębienia, rozgrzewa w chłodne dni, a dla niektórych stanowi również lekarstwo na kaca. I choć w dzisiejszych czasach istnieje wiele możliwości aby przygotować znacznie bardziej wysublimowane dania to rosół jest niewątpliwie królem polskich zup, który łączy pokolenia. Lubią go bowiem zarówno najmłodsi jak i najstarsi członkowie rodziny.

⇒Przeczytaj także: Sprawdź jakie produkty stanowią cenne źródło potasu i wspomogą pracę Twojego serca!

Tradycja czy nowoczesność?

Ile domów, tyle przepisów na udany rosół. Jedne gospodynie domowe kultywują tradycje swoich mam lub babć. Inne zaś nieco eksperymentują w kuchni. Jedno jest jednak pewne. Tradycyjny polski rosół powinien być ugotowany na kurze i mieć złocisty kolor. Każda z gospodyń wie również, że w poniedziałek lub wtorek można zamienić rosół w pyszną pomidorówkę.

Dla wielu obowiązkowymi elementami tej zupy jest również makaron typu nitki oraz posiekana natka pietruszki dodawana na talerz bezpośrednio przed podaniem do stołu. Oczami wyobraźni widzisz w nim zapewne również pływającą w nim włoszczyznę albo przynajmniej kilka całych marchewek.

przyprawy do rosolu

Jakie przyprawy do rosołu uczynią go doskonałym?

  • pieprz czarny ziarno – niezbędnik niemal wszystkich przygotowanych w kuchni dań. Jedna z najpopularniejszych w naszym kraju przypraw o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Rozgrzewa, ułatwia trawienie oraz nadaje potrawie bardziej wyrazistego smaku
  • nowalijka wiosenna – alternatywa dla popularnej vegety. Łączy w sobie suszone warzywa oraz zioła stanowiąc kompleksową mieszankę, która poprawi smak rosołu wzbogacając go o witaminy i cenne minerały. W naszym sklepie dostępna jest ona w dwóch wersjach. Pierwsza z nich zawiera mniejszą zawartość soli.
  • pietruszka liść – suszona postać natki pietruszki, którą możesz mieć zawsze pod ręką aby okrasić swoją zupę odrobiną tego dodatku. Co ważne – zawiera ona więcej witaminy C niż cytryna!
  • marchew grys – pokrojona i suszona forma popularnego warzywa, która podczas gotowania uwolni swój słodki aromat. Marchew to niezbędny element każdego rosołu będący bogactwem niezbędnego dla zachowania urody beta-karotenu
  • liść laurowy – zawierający dużą ilość olejków eterycznych wzbogacających smak zup oraz wielu polskich dań. Wspomaga trawienie oraz zwiększa apetyt
  • bulion drobiowy – czyli esencja tłustego drobiowego mięsa w skoncentrowanej formie proszku. Pozbawiona sztucznych dodatków w postaci barwników, wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Za jej kolor odpowiada kurkuma, która nadaje zarazem rosołowi naturalnego, złocistego koloru!
  • mieszanka warzyw kostka – porcja niezbędnych do przyrządzenia udanej zupy warzyw w formie suszonej. Alternatywa dla świeżej włoszczyzny oraz żmudnego procesu obierania i krojenia

Znajdź swój idealny przepis

Powyższe propozycje to jedynie sugestia, w której zawarliśmy propozycje, które mogą ułatwić Ci gotowanie . Każdy posiada swoją własną recepturę na udany rosół, lec niektóre z powyższych przypraw znajdują z pewnością zastosowanie także w Twojej kuchni i to nie tylko w niedzielę.

Kontynuujmy więc tradycję i cieszmy się smakiem tego smacznego i zbawiennego dla naszego zdrowia dania. Jesteśmy niezmiernie ciekawi jak przygotowuje się niedzielny rosół w polskich domach dlatego podziel się z nami w komentarzu bez jakiego dodatku nie wyobrażasz sobie tej tradycyjnej zupy!

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *