Przyprawy do ryb – zjedz zdrowo, smacznie i świadomie!

by Michał Mirek

Wykorzystaj przyprawy do ryb aby zadecydować o jej smaku!

Ryby są przez powszechnie uznawane za niezbędny składnik diety. Znajdziemy w nich kwasy tłuszczowe omega-3, białko, selen czy witaminy. Nie każdy jednak lubi ryby, a już szczególnie te z supermarketowych półek, które w gotowym już sosie często wydają się być wątpliwej jakości. Z tego artykułu dowiesz się jakiej przyprawy do ryb czy naturalnych ziół warto użyć, aby smakowała ona wyjątkowo.

Przyznasz chyba, że lepiej poświęcić chwilę czasu na przygotowanie posiłku, aby mieć pełną świadomość składników, które ostatecznie się w nim znajdą? Jeśli chcesz z pełną odpowiedzialnością decydować o zdrowiu swoim i najbliższych to zapraszam do lektury!

Ryba rybie nierówna..

Zwolennicy ryb sięgają po nie nawet kilka razy w tygodniu, ponieważ po prostu je lubią i królują one w ich diecie spychając na dalszy plan wieprzowinę czy drób. Mają oni często sprawdzone sposoby na przygotowanie każdego rodzaju rybiego mięsa i zachwycają się ich smakiem o wiele częściej niż przeciętny Kowalski.

Są jednak również i tacy, którzy jedzą je jedynie raz w roku podczas wakacji nad Bałtykiem płacąc kilkadziesiąt złotych za flądrę z frytkami w grubej panierce ociekającej tłuszczem. Bo przecież wypada zjeść rybę będąc nad morzem!

Nie mamy oczywiście nic przeciwko, bo sam klimat, otoczenie i wakacyjne endorfiny często zachęcają nas do jej kupna podobnie jak będąc w górach kupujemy zbędną jak się później okazuje ciupagę.Czy jednak kawałek ryby w bułce tartej na pewno oddaje jej smak? 

przyprawy do ryb

Dobrze smakuje nie tylko w piątek!

Ryby stają się niezwykle popularne w naszym kraju szczególnie w czasie postu. Większość osób jest bowiem wychowana w wierze chrześcijańskiej, a ta nakazuje wstrzemięźliwość od dań mięsnych w każdy piątek w okresie jego trwania. Zagorzali katolicy zaś potrafią stronić od mięsa nawet przez całe 40 dni.

Wtedy najlepszą alternatywą okazują się być ryby, po które powinniśmy jednak sięgać o wiele częściej. Należy pamiętać, że wybierając mrożoną rybę lub tuszę to właśnie przyprawy do ryb zadecydują w dużym stopniu o jej końcowym smaku. Nie ograniczaj się więc jedynie do schematycznej panierki, ale sięgnij po aromatyczne i orzeźwiające dodatki, które uczynią nawet niezbyt lubianą przez Ciebie rybę w wykwintne danie o znacznie innym niż dotychczas smaku. 

Przyprawy do ryb spoiwem odmiennych gustów!

Nie wyobrażamy sobie bez nich oczywiście Bożego Narodzenia choć jeśli chodzi już o sam rodzaj ryby zdania są coraz bardziej podzielone. U jednych bezapelacyjnie musi pojawić się tradycyjny karp, inni wolą filet z dorsza lub miruny. Na imprezach okolicznościowych przeważnie w postaci zimnych zakąsek również spotykamy rybę po grecku, koreczki śledziowe czy galarty z rybką w roli głównej.

⇒Przeczytaj także: Herbata zimowa – naturalny sposób na zdrowie podczas największych mrozów!           

Jedni zachwycają się rybami słodkowodnymi tym bardziej jeśli są samodzielnie złowione, a drudzy są zagorzałymi fanami łososia. Odmienne gusta dotyczą również samego sposobu przyrządzenia. Możemy je bowiem smażyć, grillować, przygotować na parze, piec, a nawet gotować. Tym co jednak łączy wszystkie skrajne poglądy powinny być przyprawy do ryb, których po prostu nie może w całym procesie poprzedzającym konsumpcję zabraknąć.

Jakie przyprawy do ryb wzbogacą jej smak?

Przyprawy do ryb na bazie ziół lub same zioła nie tylko urozmaicają smak tego rodzaju potrawy, ale również eliminują niezbyt przyjemny zapach charakteryzujący świeże ryby. Przedstawione poniżej dodatki posłużą Ci jako składnik panierek czy marynat, którymi natrzesz rybę. Możesz nimi również oprószyć fileta czy tuszkę przed samym procesem obróbki termicznej lub wypełnić nimi wypatroszoną rybę.

  • Koper – doskonała przyprawa do ryb chudych i delikatnych takich jak pstrąg czy dorsz. Świetnie współgra z pieprzem oraz cytryną.
  • Estragon – zioło o dominującym smaku i aromacie przypominającym anyż. Stanowi uniwersalne uzupełnienie dań opartych na tłustych rybach – łosoś, węgorz.
  • Majeranek – doskonale znana w naszej rodzimej kuchni przyprawa. Sprawdzi się jako dodatek szczególnie do tłustych ryb wspomagając zarazem trawienie.
  • Rozmaryn – jego gałązki są niezwykle aromatyczne. Dobrze zestawić go z pieprzem cytrynowym, którego orzeźwiający smak przyjemnie przełamie. 
  • Oregano – zioło o intensywnym zapachu. Warto je zastosować szczególnie w przypadku chudych ryb. Potrzebuje jedynie towarzystwa masła lub oliwy aby stworzyć doskonałą, płynna marynatę, którą natrzesz rybę.
  • Posypka do śledzi – podkreśli ten rodzaj ryby morskiej nadając jej wyjątkowych walorów smakowych, jak i niezwykłego wyglądu.

Tego nie może zabraknąć!

Dodatkiem niemal niezbędnym do ryb smażonych, grillowanych czy pieczonych jest cytryna, która nadaje im nie tylko świeżego, cytrusowego smaku, ale również pozbawia je charakterystycznego, mulistego zapachu. Każde z ziół można stosować wedle uznania w dowolnych proporcjach i konfiguracjach.

Warto wzbogacić swoją rybę również o pieprz czy sól. Nie ma chyba lepszej ryby niż ta przygotowana samodzielnie i według własnego pomysłu. Co ważne z dowolnie wybranymi przez siebie naturalnymi dodatkami!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *