Naturalne przyprawy do spaghetti to inwestycja w zdrowie? Sprawdź ile możesz zyskać!

by Michał Mirek

Przyprawy do spaghetti namiastką włoskiej kuchni?

Włochy uznawane są za stolicę pizzy oraz makaronów dlatego istnieje przekonanie, że to właśnie tam smakują one najlepiej. W poniższym artykule poznasz przyprawy do spaghetti, z pomocą których przygotowanie sosu rodem z włoskich restauracji stanie się dziecinnie proste.

Jeśli więc jeszcze nigdy nie było Ci dane skosztować pysznego bolognese w słonecznej Italii nie musisz planować wakacji w tym kraju. Z pomocą aromatycznych ziół poczujesz klimat kuchni tego kraju nawet bez wychodzenia z domu! 

Też popełniasz ten błąd? Koniec z gotowcami!

Kto choć raz spróbował samodzielnie przygotowanego, prawdziwego sosu do makaronu nie zadowoli się już smakiem tych ze słoika lub papierowego opakowania. Jego wielką zaletą jest to, że jest on przygotowywany tuż przed podaniem do stołu, a o jego składzie decydujesz Ty sam.

Charakteryzuje go aromat orzeźwiających ziół, smak słodkich warzyw i wspaniały kolor. Pobudza on niemal wszystkie zmysły, gdyż jest przygotowywany na bazie naturalnych składników. Z tego również powodu gotowe rozwiązania w proszku nafaszerowane konserwantami i cukrem nie są korzystne dla Twojego zdrowia.

Chcesz mieć świadomość tego co spożywasz? Zadaj więc sobie trochę trudu i sięgając po przyprawy do spaghetti rodem z natury przygotuj swój autorski sos. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia!

przyprawy do spaghetti

Smaki słonecznej Italii w Twojej kuchni? To możliwe!

Nie masz właśnie pomysłu na jutrzejszy obiad? Pamiętaj, że podobnie jak piękno tkwi w prostocie tak i również najsmaczniejsze dania nie muszą się składać z nieskończonej liczby składników. Koniec z wymówkami typu “nie mam czasu” lub “to zbyt trudne”.

W końcu czas, który poświęcisz na przygotowanie prawdziwego sosu to inwestycja w Twoje zdrowie. Wyobraź sobie bowiem, że unikniesz charakterystycznych dla kupnych rozwiązań ulepszaczy w postaci glutaminianu sodu, sztucznych barwników i konserwantów. To doskonała wiadomość dla Twojego organizmu i zdrowia.

Czym tak właściwie jest spaghetti?

W naszym kraju za spaghetti powszechnie uznaje się wszystkie dania, w których to długi, cienki makaron jest okraszony dowolnym sosem. I słusznie! Spaghetti to bowiem właśnie rodzaj mącznego wyrobu.

Najpowszechniejszą odmianą tego dania jest oczywiście spaghetti bolognese, ale nie musisz popadać w schemat i ograniczać się jedynie do dania w takiej formie. Tutaj pojawia się szansa na uwolnienie Twojej kreatywności i przygotowanie sosu wedle własnego uznania, opartego na ulubionych smakach.

⇒Przeczytaj także: Przełam poranną rutynę stosując przyprawy do kawy. 2 z nich na pewno Cię zaskoczą!

Twój debiut zajmie Ci z pewnością trochę czasu, ale weź pod uwagę fakt, że przygotowany już sos możesz wykorzystać na obiad także drugiego dnia. Z każdym kolejnym razem będzie to jednak z pewnością coraz łatwiejsze, a gdy osiągniesz już perfekcję będziesz w stanie przyrządzić wyśmienite spaghetti nawet jeśli ktoś obudzi Cię o 3 rano. Pamiętaj również jak wiele może zyskać Twoje zdrowie!

Stwórz swoje własne spaghetti!

Jakie zioła używane we włoskiej kuchni jako pierwsze przychodzą Ci na myśl? Bazylia? Oregano? A może rozmaryn, estragon lub cząber? Choć nie każde z nich pochodzi właśnie z tego regionu Europy to jednak kuchnia włoska słynie z rozmaitości i częstego wykorzystywania aromatycznych ziół niemal do wszystkich potraw.

Z pewnością znajdują się wśród nich te, które lubisz bardziej lub, mniej, a niektórych z nich może jeszcze nie znasz? Przemyć więc do swojej kuchni odrobinę słońca i klimatu z zachodu naszego kontynentu za sprawą dostępnych ziół.

Jeżeli chcesz natomiast skorzystać z kompletnej mieszanki, w której znajdziesz smaki rodem z włoskich restauracji to niezastąpiona będzie przyprawa do spaghetti. W jej skład wchodzą bowiem aromatyczne suszone zioła i najwyższej jakości warzywa. W formie naturalnego barwnika występuje tu papryka czerwona, która z pewnością podkreśli kolor Twoich dań. 

Jeżeli masz własne skojarzenia i wspomnienia związane z wakacjami w tym kraju, a nie planujesz w tym roku urlopu za granicą to odpowiednie przyprawy do spaghetti pomogą je przywołać.

Ważny jest nie tylko smak!

Zwróć również uwagę na fakt, że naturalne zioła to nie tylko dopełniacz smaku, ale również szereg korzystnych dla zdrowia właściwości takich jak poprawa trawienia, przyspieszenie metabolizmu, zapobieganie wzdęciom czy łagodzenie dolegliwości żołądkowych.

Dzięki samodzielnemu przygotowaniu dania zyskasz gwarancję, że zawiera ono jedynie naturalne i świadomie wybrane przez Ciebie składniki!

Spaghetti to nie tylko sos boloński!

Wspomniane wcześniej spaghetti carbonara lub bolognese możesz oprószyć wedle uznania charakterystycznymi dla kuchni włoskiej ziołami. Pamiętaj, że spaghetti to rodzaj makaronu, a nie samego sosu więc możesz dowolnie go skomponować.

Dodane do niego przyprawy do spaghetti w postaci suszonych ziół staną się zaś namiastką Italii, której smaki odkryjesz w swoim własnym domu. Twoje zdrowie z pewnością Ci za to podziękuje.

A Ty kupujesz sosy do makaronów czy przygotowujesz je samodzielnie?

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *