PRZYPRAWY ŚWIATA / 64 - liczba znalezionych wpisów

Dlaczego popularny szpinak nie uchroni Cię przed anemią? Poznaj 10 najcenniejszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego.

by Michał Mirek
Żelazo niezbędne do życia? Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować żelaza dlatego należy je dostarczać w codziennej diecie. Choć pozornie może nam się wydawać, że spożywamy dużo produktów, które stanowią cenne źródło żelaza to nie wszystkie z nich są dobrze przyswajane przez organizm. Co więc jeść aby utrzymać poziom żelaza w organizmie na odpowiednim poziomie? Jakie są objawy oraz skutki jego niedoboru? Jaką rolę pełni ten pierwiastek w naszym ciele i dlaczego jest tak ważny? Odpowiedź na wszystkie te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Żelazo i jego “krwawa” rola w organizmie. W naszym ciele znajduje się około 4-5g […]

Naturalne przyprawy – wzbogacą nie tylko smak ale również Twoje zdrowie!

by Michał Mirek
Nie stosuj w swojej kuchni chemii. Postaw na naturalne przyprawy. Niemal do każdego dania dodajemy przyprawy. Czy zwracasz uwagę na ich skład oraz fakt, czy są to naturalne przyprawy? Czy może liczy się przede wszystkim to jakiego smaku nadają one naszym potrawom?  W wielu z nich występuje na przykład glutaminian sodu oznaczany również symbolem E621. Jego zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu przez co łatwo jest się od niego  uzależnić. Jego nadmierne spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości takich jak zawroty głowy, przyspieszenie rytmu serca czy nawet uczucie niepokoju. Niektórzy są ponadto uczuleni na glutaminian i może on u nich […]

Parzenie herbaty wydaje się banalne? Sprawdź jak parzyć herbatę aby była smaczna i zdrowa!

by Michał Mirek
Nie ma nic łatwiejszego niż parzenie herbaty? Sprawdź jak wiele osób się myli. Herbata jest najpopularniejszym napojem bezalkoholowym na świecie. Czarna, czerwona, zielona czy biała, przygotowujemy je z reguły w taki sam sposób nie pochylając się jakoś szczególnie nad ich właściwościami. I choć parzenie herbaty mogłoby się wydawać banalne to wcale takie nie jest. Pijemy ją w ciągu pracy, na przerwie, w domu czy podczas wycieczek. Stała się ona poniekąd nieodłącznym elementem każdego dnia. Przynosi orzeźwienie podczas upalnych letnich dni w postaci mrożonej lub też rozgrzać w okresie jesienno-zimowym i w przeważnie spotykanej gorącej formie. Ze względu na wygodę najczęściej […]

Przepisy na smoothie czyli jak w 5 minut zrobić zdrowy i pożywny posiłek!

by Paweł Szwajkowski
Jak przygotować płynny posiłek? 4 przepisy na smoothie. Wraz z docierającą do naszego kraju modą na bycie “fit” wzrosło również zainteresowanie tematem zdrowego odżywiania. Ludzie stali się przede wszystkim bardziej świadomi tego co należy jeść aby było to nie tylko smaczne, ale również pozytywnie wpływało na nasz organizm. Większą wartość zaczęto również przywiązywać do jakości spożywanych produktów, a nie tylko ich ceny czy ilości w opakowaniu, na którego etykiecie widnieje “tablica Mendelejewa”. W poniższym artykule znajdziesz informacje o tym dlaczego smoothie to posiłek warty rozważenia, jak zrobić smoothie oraz poznasz 4 przepisy na smoothie! Zaprezentujemy przepisy na smoothie owocowe oraz […]

Jak odpierasz nagły atak głodu? Postaw na zdrowe przekąski!

by Paweł Szwajkowski
Jak odpierasz nagły atak głodu? Postaw na zdrowe przekąski! Żyjemy w czasach, gdzie każdą godzinę przeliczamy na pieniądze. Więcej czasu spędzamy niekiedy w pracy niż w domu. Taki tryb życia ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na to co jemy. Idąc na skróty wybieramy zapychacze lub produkty, które dają nam poczucie chwilowego szczęścia, które jest jednak złudne. Batony nafaszerowane cukrem, fast-foody ociekające glutaminianem sodu z mięsem wątpliwej jakości. Tłumaczymy to często brakiem czasu i w ten sposób oszukujemy niekiedy naszą głowę, ale nie oszukamy naszego organizmu, który z czasem zacznie się buntować i coraz mniej efektywnie pracować. […]

Napój rozgrzewający dla spragnionych ciepła i energii!

by Paweł Szwajkowski
Smaczny i zdrowy napój rozgrzewający na chłodne wieczory. Sprawdź, jak go przygotować! Okres zimowy to czas, kiedy najchętniej ukrylibyśmy się pod ciepłym kocem. Kubek smacznego i rozgrzewającego napoju w dłoni, dobra książka i kominek to wszystko, czego potrzeba, aby miło spędzać w domu długie zimowe wieczory. Napój rozgrzewający możemy przygotować samodzielnie dodając do ulubionej herbaty, kawy lub mleka swoich ulubionych przypraw oraz dodatków. Dlaczego w zimie szczególnie warto sięgać po rozgrzewające napoje i jak własnoręcznie przyrządzić niektóre z nich w domowym zaciszu? Rozgrzewający napój – świetny sposób na chłodne zimowe wieczory w domu Zadaniem rozgrzewających napojów jest dostarczenie naszemu wychłodzonemu…

Dynia suszona to świetna i wartościowa alternatywa dla miłośników dyni oraz dań na jej bazie dostępna przez cały rok!

by Paweł Szwajkowski
Dynia suszona – jesienne warzywo w zupełnie nowej postaci Dynia to warzywo kojarzone głównie z okresem jesiennym. W tym czasie szczególnie chętnie sięgamy po dynię przygotowując na jej bazie rozmaite dania. Dynia świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, przetworów oraz wielu innych jesiennych smakołyków. Warto jednak wiedzieć, że podana na świeżo dynia to nie jedyna forma spożywania tego zdrowego i bogatego w składniki odżywcze warzywa – po dynię możemy bowiem sięgnąć także w formie suszonej. Jakie właściwości zdrowotne posiada dynia suszona i do jakich dań oraz przekąsek warto ją dodawać? Dynia suszona – jak powstaje? Dynia suszona to nic […]

Arnika górska pomaga na reumatyzm, bóle stawów i mięśni oraz w uzyskaniu pięknej cery!

by Paweł Szwajkowski
Arnika górska na reumatyzm, bóle stawów i mięśni i dla pięknej cery Arnika górska to niezwykle rzadka roślina, którą już od XVII w. chętnie wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Ze względu na ogromne zainteresowanie nią jako surowcem zielarskim, arnika górska znajduje się dziś w czerwonej księdze roślin zagrożonych wyginięciem. Jest to cenna roślina o licznych właściwościach zdrowotnych, które warto bliżej poznać, aby móc skutecznie wykorzystać je w codziennym życiu. Jakie właściwości zdrowotne posiada arnika górska, w jakiej formie należy ją stosować oraz w jakich sytuacjach szczególnie warto po nią sięgnąć? Arnika górska – pochodzenie i surowiec zielarski Arnika górska to roślina, […]

Pieprz czerwony polecany dla miłośników mniej pikantnych potraw, ponieważ jest mniej ostry w smaku niż pieprz czarny!

by Paweł Szwajkowski
Jak smakuje pieprz czerwony? Poznaj jego zalety, zastosowanie oraz właściwości zdrowotne! Pieprz czerwony to kuzyn dobrze wszystkim znanej czarnej odmiany tej aromatycznej przyprawy. Uzyskuje się go z dwóch gatunków pieprzowca: brazylijskiego i peruwiańskiego. Pieprz czerwony posiada charakterystyczny aromat i jest mniej ostry w smaku niż klasyczny czarny pieprz. W jego składzie znajdują się witaminy i substancje odżywcze, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto sięgać po pieprz czerwony, jakie właściwości posiada ta aromatyczna przyprawa i dla kogo jest szczególnie warta polecenia? O tym wszystkim powiemy poniżej! Jak wygląda i smakuje pieprz czerwony? Pieprz czerwony uzyskiwany jest z owoców […]

Zioła włoskie to znakomita mieszanka, która nie zawiera soli i jest polecana szczególnie dla zwolenników kuchni śródziemnomorskiej!

by Paweł Szwajkowski
Zioła włoskie – smak i aromat słonecznej Italii na Twoim talerzu! Zioła włoskie to aromatyczna mieszanka przypraw prosto ze słonecznej Italii. Znajdują się w niej najważniejsze przyprawy chętnie stosowane w krajach śródziemnomorskich. Zioła włoskie idealnie nadają się do dodawania do wszystkich potraw kuchni Półwyspu Apenińskiego, w tym do pizzy, makaronów, sosów, lasagne i wielu innych. Ich dodatek nadaje każdemu daniu prawdziwie włoskiego smaku i aromatu oraz pozwala wyczarować w Polsce potrawy, których nie powstydziłby się nawet najlepszy włoski szef kuchni. Jakie przyprawy wchodzą w skład mieszanki ziół włoskich i jakie właściwości zdrowotne posiadają jej poszczególne składniki? Zioła włoskie skład – […]