PRZYPRAWY ŚWIATA / 64 - liczba znalezionych wpisów

Kuchnie świata czyli jaka kuchnia jest najzdrowsza i co jeść, aby długo żyć w dobrym zdrowiu?

by Paweł Szwajkowski
Jaka kuchnia świata jest najzdrowsza? Praktycznie każdy kraj na świecie posiada własną, charakterystyczną kuchnią. Niektóre z nich zapewniają swoim mieszkańcom długie i zdrowe życie, inne z kolei sprzyjają otyłości oraz problemom zdrowotnym. Polska kuchnia niestety należy do tej drugiej kategorii, gdyż opiera się w dużej mierze na ciężkostrawnej, tłustej żywności, która na dłuższą metę nie działa pozytywnie na nasz organizm. Wszystkie osoby, którym zależy na zdrowym jedzeniu oraz lubią poznawać nowe smaki i tradycyjne kulinarne powinny więc poznać inne kuchnie świata. Które z nich są uznawane za najzdrowsze? Najzdrowsza kuchnia świata, czyli co jeść, aby długo żyć w dobrym zdrowiu? Nie […]

Które przyprawy są najbardziej ostre? Poznaj 3 ostre przyprawy, które rozgrzewają i nadają potrawom wyjątkowych walorów smakowych!

by Paweł Szwajkowski
Ostre przyprawy dla smaku i na straży dobrego zdrowia Przyprawy mają wiele smaków. Pokaźną ich grupę stanowią przyprawy ostre, czyli takie, które pozostawiają charakterystyczne pieczenie w ustach, świetnie rozgrzewają oraz nadają potrawom wyjątkowych walorów smakowych. Ostre przyprawy są także zdrowe, gdyż spożywane w rozsądnych ilościach poprawiają funkcjonowanie organizmu, świetnie wpływają na serce, pomagają pozbyć się przeziębienia oraz wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Jakie przyprawy wyróżniają się ostrym smakiem, jakie są ich właściwości i co powinniśmy zrobić, kiedy zjemy ich zbyt dużą ilość? Ostre przyprawy – egzotyczny smak w polskiej kuchni Większość znanych nam pikantnych przypraw wywodzi…

Galangal to azjatycka przyprawa, która reguluje poziom cukru i cholesterolu oraz pomaga schudnąć!

by Paweł Szwajkowski
Galangal to azjatycka przyprawa, która reguluje poziom cukru i cholesterolu oraz pomaga schudnąć! Galangal to nazwa azjatyckiego jadalnego kłącza oraz uzyskiwanej z niego przyprawy. W jego składzie znajduje się substancja zwana galanginą, która pozytywnie wpływa na odchudzanie oraz obniża podwyższony poziom cukru i cholesterolu we krwi. Z tego powodu stosowanie galangalu szczególnie poleca się osobom, które chcą szybciej stracić na wadze oraz lepiej zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jakie właściwości zdrowotne posiada galangal i w jaki sposób możemy wykorzystać go w naszej codziennej diecie? Alipnia lekarska – azjatycka przyprawa o imbirowym smaku Galangal występujący także pod nazwami galgant, alpinia […]
pieprz ziolowy na wage

Pieprz ziołowy to łagodniejsza alternatywa dla tradycyjnego pieprzu! Dodatkowo przyspiesza metabolizm i wspomaga trawienie!

by Paweł Szwajkowski
Pieprz ziołowy – doskonały na trawienie zamiennik tradycyjnego pieprzu Pieprz to przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że pieprz niejedno ma imię i oprócz tradycyjnej czarnej przyprawy istnieją także inne jego odmiany. Szczególnie warty naszej uwagi jest pieprz ziołowy, aromatyczna mieszanka, która posiada unikalny skład, smak oraz właściwości zdrowotne. Pieprz ziołowy niewiele ma jednak wspólnego z tradycyjnym pieprzem! Jakie składniki tworzą pieprz ziołowy, do jakich dań warto go dodawać oraz jakimi właściwościami leczniczymi może pochwalić się ta aromatyczna mieszanka ziołowa? Pieprz ziołowy skład i pochodzenie Skład pieprzu ziołowego może budzić pewne zdziwienie, gdyż… nie…

Majeranek to przyprawa idealna na katar, kaszel i dla kobiet w ciąży! Dodatkowo poprawia trawienie oraz przyspiesza metabolizm!

by Paweł Szwajkowski
Majeranek to przyprawa idealna na katar, kaszel i dla kobiet w ciąży! Lebiodka majeranek to znana oraz bardzo chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni przyprawa, którą w swoim domu posiada praktycznie każdy. Jest jednak nie tylko aromatycznym i smakowitym uzupełnieniem wielu dań, ale także skutecznym remedium na liczne dolegliwości zdrowotne. Doskonale sprawdza się wypijany pod postacią naparu w przypadku kaszlu i kataru, pomaga na problemy trawienne oraz jest świetnym źródłem naturalnego kwasu foliowego – niezbędnego składnika diety kobiet w ciąży. Jakie właściwości posiada popularny w Polsce i na świecie majeranek i jak wykorzystać go w codziennym życiu w celu poprawy naszego […]

Ras el Hanout to świetny wybór szczególnie dla osób kochających orientalne smaki, miłośników marokańskich potraw oraz przyprawy o intensywnym smaku.

by Paweł Szwajkowski
Ras el Hanout – wyjątkowa mieszanka przypraw z Maroka na prawidłowe i szybkie trawienie Ras el Hanout to dosłownie „szczyt warsztatu”. Już sama jej nazwa wskazuje, że mamy do czynienia z jedną z najlepszych oraz najbardziej cenionych przypraw kuchni marokańskiej. W skład tej unikalnej mieszanki wchodzić może ponad 30 różnych przypraw, obok których występuje także lawenda i płatki róży, a w niektórych wariantach  również haszysz i hiszpańska mucha. Ras el Hanout to niezwykła przyprawa w smaku nieco przypominająca ostrzejszą odmianę curry. Jest mieszanką uniwersalną, która doskonale nadaje się do dodawania do wielu potraw. Jakie składniki wchodzą w skład przyprawy Ras […]

Pieprz syczuański jest polecany dla zwolenników wyrazistych smaków oraz pikantnych przypraw. Doskonale sprawdzi się również podczas przeziębienia!

by Paweł Szwajkowski
Pieprz syczuański – orientalne połączenie cytrynowego i pikantnego smaku Pieprz syczuański to jedna z najważniejszych oraz najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni chińskiej. Wbrew nieco mylącej nazwie, niewiele ma jednak wspólnego z dobrze wszystkim znanym tradycyjnym pieprzem, którego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Pieprz syczuański jest bowiem pieprzem… tylko z nazwy. Jest to niezwykle aromatyczna i pikantna przyprawa, w której czuć wyraźną, cytrusową nutę. Oprócz swoich walorów aromatycznych i smakowych, pieprz syczuański posiada także charakterystyczne właściwości zdrowotne. O tym, w czym może nam pomóc jego regularne dodawanie do potraw oraz jakie potrawy warto nim doprawiać, powiemy w dzisiejszym artykule.…

Owoce jałowca to przyprawa polecana dla osób lubiących ciężkostrawne i tłuste dania. Dodatkowo jest pomocna w czasie przeziębienia.

by Paweł Szwajkowski
Owoce jałowca to nie tylko staropolska przyprawa! Poznaj jego cenne właściwości zdrowotne Owoce jałowca to znana i ceniona staropolska przyprawa, która idealnie podkreśla smak dań mięsnych. Nadaje im lekko leśnego aromatu oraz znacznie bardziej wyrazistego smaku. Smak owoców jałowca jest bowiem bardzo charakterystyczny, często określa się go mianem gorzko-palącego, ale z wyraźnie wyczuwalną nutką słodyczy. Owoce jałowca to jednak nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także cenny surowiec zielarski, którego spożywanie może nam przynieść wymierne korzyści zdrowotne. Jakie właściwości lecznicze posiadają owoce jałowca, kto szczególnie powinien po nie sięgnąć i jak wykorzystać tę aromatyczną przyprawę w naszej domowej kuchni?…

Przyprawa 5 smaków jest polecana dla osób, które lubią orientalne smaki i chińską kuchnię! Dodatkowo ułatwia trawienie ciężkostrawnych dań.

by Paweł Szwajkowski
Chińska przyprawa 5 smaków zadba o Twoją równowagę wewnętrzną! Czy istnieje przyprawa, która stanowi doskonałe połączenie smaku słodkiego, gorzkiego, słonego, kwaśnego i ostrego? Tak, i jest to właśnie przyprawa 5 smaków, niezwykle popularna mieszanka przyprawowa rodem z chińskiej kuchni. Przyprawa 5 smaków to połączenie wszystkich najważniejszych smaków i wspaniały dodatek do wielu potraw, nie tylko tych wywodzących się z kuchni orientalnej. Jakie przyprawy wchodzą w skład przyprawy 5 smaków, jakie właściwości zdrowotne ona posiada oraz smak których potraw idealnie podkreśli? O tym wszystkim powiemy w dzisiejszym artykule. Przyprawa 5 smaków – idealna równowaga smaków na talerzu Przyprawa 5 smaków wywodzi […]

Czubryca zielona to łagodna przyprawa kuchni bułgarskiej na problemy trawienne w tym niestrawność, zgagę, wzdęcia, biegunkę oraz nudności.

by Paweł Szwajkowski
Czubryca zielona – aromatyczna mieszanka przyprawowa na bazie cząbru górskiego Czubryca zielona to mieszanka przyprawowa, którą świat poznał dzięki Bułgarii. To bowiem w tym kraju czubryca, nazywana także czubricą, jest jedną z najczęściej używanych na co dzień przypraw. Wyróżniamy jej dwie odmiany: czybrycę czerwoną oraz czubrycę zieloną. Różnią się między sobą smakiem, składem oraz niektórymi właściwościami. Jakie właściwości posiada zielona odmiana bułgarskiej czubrycy  – o tym powiemy w dzisiejszym artykule. Czubryca zielona – łagodna siostra czubrycy czerwonej Czubryca zielona to przyprawa, którą z pewnością polubią osoby preferujące bardziej łagodne smaki. W przeciwieństwie do swojej „siostry”, czybrycy…