Rodzaje soli – poznaj 8 najpopularniejszych!

by Michał Mirek

Co definiuje Twój wybór?

Na sklepowych półkach spotykamy rodzaje soli, o których istnieniu jeszcze kilka lat temu nie wiedzieliśmy. Dziś możliwe jest jednak nabycie surowca nawet z najdalszych zakątków świata, dzięki czemu możemy na co dzień korzystać z produktów, po które sięgać mogli niegdyś tylko nieliczni.

Już za chwilę poznasz 8 najpopularniejszych rodzajów soli spośród których sam wybierzesz swojego faworyta o preferowanym przez Ciebie smaku, kształcie, rozmiarze i cenie.

Odwieczny dylemat

O tym, że sól szkodzi mówi się od dawna. Należy sobie jednak zadać pytanie – czy jest produkt, który nam nie zaszkodzi jeśli będzie spożywany w nadmiernych ilościach? Wszystkiego należy używać z głową, a już na pewno soli, bez której wielu nie wyobraża sobie codziennego gotowania.

Dodajemy ją podczas gotowania ziemniaków, makaronu, do kanapek, mięs, a biorąc pod uwagę jej uniwersalne zastosowanie praktycznie do wszystkich dań, które wydają nam się w smaku jałowe. Takie nawyki czynią sól jedną z najpopularniejszych obok pieprzu przypraw w naszym kraju. 

rodzaje soli

Nie zawsze ją widać!

Z uwagi na niską cenę, łatwą dostępność oraz właściwości konserwujące sól przemycamy do organizmu nie tylko gdy bezpośrednio dodajemy ją do potraw. Znajduje się ona również w zjadanym przez nas pieczywie, serach i wędlinach.

Nie wspominając już o przekąskach w postaci orzeszków ziemnych, paluszków czy chipsów, po które równie często sięgamy. Zdaniem wielu dietetyków optymalna dawka soli to 5g dziennie, czyli odpowiednik jednej łyżeczki.

⇒Przeczytaj także: Poznaj zioła i produkty obniżające cukier we krwi, które warto włączyć do diety! Nie tylko dla diabetyków!

Na przekroczenie tej normy są narażone szczególnie osoby, które bazują na jedzeniu przetworzonym dlatego powinny one ograniczyć spożycie soli poprzez zrezygnowanie z dosalania potraw.

W takim wypadku smak dań doskonale mogą urozmaicić również naturalne zioła o bogatych właściwościach i korzystnym choć często niedocenianym wpływie na zdrowie.

Niezbędny element diety?

Sól regularnie spożywana w nadmiarze może prowadzić do powstawania chorób serca, nerek oraz nadciśnienia. Nie można jednak powiedzieć, że tylko i wyłącznie nam szkodzi.

Zawiera sód, który odpowiada za prawidłowy skurcz mięśni oraz pracę układu nerwowego. Jego podaż jest więc szczególnie istotna podczas wysokich temperatur panujących na dworze lub w trakcie wysiłku fizycznego kiedy to wydalamy sód wraz z potem.

Drugi z pierwiastków występujących w soli to chlor, który bierze udział w trawieniu węglowodanów i białek. Jak więc widać pełni ona niezwykle ważną rolę w organizmie każdego z nas. Kluczowa jest jednak jej ilość niewykraczająca poza dopuszczalne, dzienne normy zbyt często.

Sól nie tylko do kuchni!

Sól kuchenna sugeruje nam jednocześnie jej kulinarne przeznaczenie. Zastosowanie soli jest jednak o wiele bardziej rozległe. Kiedyś wykorzystywano ją do płukania gardła, odkażania ran czy przyniesienia ulgi opuchniętym i zmęczonym stopom zanurzonym w roztworze przygotowanym na bazie wody z solą.

Dziś wykorzystywana jest z powodzeniem równiez jako składnik naturalnych peelingów oraz aromatyczny i oczyszczający dodatek do kąpieli.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje soli?

  • Sól kuchenna – gości najczęściej na naszych polskich stołach. Jest niemal czystym chlorkiem sodu. Dodatkowo wzbogaca się ją w jod, gdyż jest najmniej wartościową odmianą soli jeśli chodzi o minerały. 
  • Sól kamienna – bogatsza w minerały niż sól kuchenna choć mogą w niej występować drobne zabrudzenia. Po wydobyciu nie jest poddawana dokładnemu oczyszczaniu, lecz niemal natychmiastowemu kruszeniu. 
  • Sól himalajska – zawiera 84 istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu minerały. Wyróżnia ją intrygujący, różowy kolor. Uchodzi za jedną z najzdrowszych soli.
  • Sól morska – jest bogata w minerały i naturalnie występujący w niej jod. Otrzymuje się ją poprzez odparowanie wody morskiej przy pomocy promieni słonecznych. Dostępna jest również w postaci dekoracyjnych płatków.
  • Sól czarna Black Lava – nazywana również solą hawajską. Powstaje w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze wraz z węglem drzewnym. Na skutek tego procesu wytwarza się siarczek sodu, który nadaje jej jajeczny, lekko gorzkawy posmak. Dla wegan stanowi ona obecnie alternatywę dla jajek. 
  • Sól perska (niebieska) – rzadka odmiana soli, która intryguje błękitnymi kryształkami w swoim składzie. Zawdzięcza to obecności pierwiastka jakim jest Sylwin.
  • Kwiat soli morskiej – to najcenniejsza odmiana soli. W specjalnych zbiornikach przeznaczonych do odparowywania jej kryształki przypominające kształtem piramidki wypływają na powierzchnię, gdzie są następnie zbierane i suszone na słońcu. 
  • Sól peklowa – jej przeznaczeniem jest konserwacja mięsa, w którym ogranicza rozwój bakterii. Idealna do przygotowywania domowych wyrobów czy wędlin.

⇒ Zainteresował Cię artykuł? Powyższe rodzaje soli możesz zamówić na wagę w Planteon.pl 

Wprowadź powiew świeżości do swoich dań!

Powyższe rodzaje soli różnią się nie tylko sposobem wydobycia, ale także smakiem i zastosowaniem. W poszukiwaniu swojego ulubionego smaku możesz również sięgnąć po mieszanki soli i suszonych warzyw lub ziół. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem takie produkty jak: 

  • sól czosnkowa
  • sól selerowa
  • sól ziołowa
  • sól pikantna
  • sól cebulowa

Sól niejedno ma imię

To powiedzenie doskonale sprawdza się w przypadku produktu jakim jest sól. Różne odmiany, sposoby wydobycia czy sposób obróbki sprawiają, że możemy wybierać spośród wielu jej odmian.

Jednych intryguje kolor, drugich rzadko spotykany kształt, a trzecich właściwości zdrowotne. Dostępne obecnie na rynku liczne rodzaje soli sprawiają, że każdy znajdzie z pewnością coś dla siebie.  Choć tak wiele mówi się o jej szkodliwości to należy pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem!

Jakiej soli najczęściej używasz w swojej kuchni?

 


Źródła:
www.polki.pl/przepisy/porady-kulinarne,rodzaje-soli-i-jej-wlasciwosci-wszystko-o-soli,10039691,artykul.html

www.przyprawowy.pl/sol-rodzaje.html

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *