Suszone owoce / 7 - liczba znalezionych wpisów

Granat owoc pozwala na dłużej cieszyć się młodym wyglądem i dobrym stanem skóry, włosów i paznokci, co docenią szczególnie kobiety!

by Paweł Szwajkowski
Granat owoc – bomba witaminowa o wielkich możliwościach leczniczych Owoce granatu są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Najbardziej popularne są w krajach Śródziemnomorskich, gdzie uprawiane są granatowce. Coraz częściej granat owoc pojawia się jednak także na polskich stołach. Owoc granat posiada silne działanie przeciwutleniające i nie bez przyczyny nazywany jest „owocem życia”. Reguluje bowiem ciśnienie krwi, redukuje poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Jego spożywanie wywiera więc bardzo dobroczynny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd i samopoczucie. Jakie właściwości posiada granat owoc, jakie witaminy znaleźć możemy w jego składzie, jak go jeść i […]

Rodzynki sułtańskie to bardzo zdrowa przekąska, która poprawia koncentrację, odporność oraz dodaje sił i witalności!

by Paweł Szwajkowski
Czy rodzynki są zdrowe? Poznaj sułtanki, najsłodsze rodzynki świata. Rodzynki sułtańskie to bakalie, które dobrze zna każdy z nas. Stanowią doskonały dodatek do wypieków, słodkich deserów oraz wytrawnych dań obiadowych. Swoją ogromną popularność na całym świecie zawdzięczają charakterystycznemu słodkiemu smakowi, obok którego trudno przejść obojętnie każdemu, kto lubuje się w słodkościach. Rodzynki sułtańskie są jednak nie tylko apetyczne, ale także i zdrowe. Odpowiedź na pytanie, czy rodzynki są zdrowe jest jak najbardziej pozytywna! Dlaczego warto rozsmakować się w słodkich rodzynkach sułtańskich i w jak je jeść, aby nasz organizm czerpał z tego maksimum korzyści? Wszystko to w dzisiejszym artykule, którego […]

Kompot z suszu – jak przygotować smaczny kompot, który jest niezbędny na wigilijnym stole?

by Paweł Szwajkowski
Tradycyjny polski kompot z suszu – niezbędny na każdym wigilijnym stole i nie tylko Według tradycji, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Liczba ta utożsamiana jest bowiem z dwunastoma apostołami, którzy uczestniczyli w Ostatniej Wieczerzy. W polskiej tradycji potrawy wigilijne miały być sporządzone z owoców i plonów, a ich zróżnicowanie zapewnić miało pomyślność i obfite zbiory w kolejnym roku. Wśród wigilijnych potraw nie mogło więc zabraknąć kompotu z suszu, który swoim składem nawiązywał do owoców z sadu. Mimo, że te tradycyjne wierzenia obecnie odchodzą już w zapomnienie, to kompot z suszu wigilijny jest nadal powszechnie spotykany w polskich domach […]

Suszone morele są bogatym źródłem witaminy A, która poprawia jakość naszego wzroku oraz pozytywnie wpływa na naszą naturalną odporność!

by Paweł Szwajkowski
Dlaczego warto z suszonych moreli uczynić stały element swojego jadłospisu? Suszone morele to zdrowa i pożywna przekąska, którą z powodzeniem możemy zastąpić wysokokaloryczne słodycze i słone przegryzki. Oprócz słodkiego smaku, który zaspokoi potrzebę na słodkości u nawet największego łasucha, suszone morele dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników odżywczych, których próżno szukać w batonikach, chipsach i innych tak chętnie zjadanych przekąskach. Morele suszone to także składnik, bez którego wielu z nas wprost nie wyobraża sobie udanego świętowania Bożego Narodzenia. Dodajemy je bowiem do świątecznych wypieków oraz do popularnego kompotu z suszu, który jest jedną z tradycyjnych, 12 potraw wigilijnych.…

Jagody goji – Najzdrowszy owoc świata!

by Paweł Szwajkowski
Jagody Goji nie należą do owoców, które ostatnio dopiero spadły jak grom z jasnego nieba jako zdrowotne objawienie. Od niedawna obserwujemy jedynie powrót do ich niesamowitych właściwości leczniczych, które ludzkość zna już od dawien dawna. Ile dokładnie liczą sobie lat? Tego nie wiemy, ale ich zastosowanie w medycynie naturalnej krajów azjatyckich jest już o pół tysiąclecia lat starsze niż chrześcijaństwo (2500 lat). Przegląd bogatej historii jagody goji i główne atuty Nic dziwnego, że przypominamy sobie o znaczeniu tych niezwykłych darów natury – są one nieocenione w zmaganiach z reumatyzmem, a jeśli cierpimy na spadek odporności, ich działanie jest porównywalne do […]

Żurawina – pozytywny wpływ na nasz organizm

by Paweł Szwajkowski
To jedna z tych cudownych roślin, których lecznicze i prozdrowotne właściwości były znane już naszym przodkom. Obecnie ponownie zyskują popularność na fali powrotu do tak zwanej medycyny naturalnej. Lista właściwości leczniczych i prozdrowotnych, jakie wykazuje żurawina(zarówno w postaci owoców świeżych lub suszonych, jak w postaci naparów i herbatek), jest naprawdę pokaźna. Dotyczy wielu różnych sfer naszego organizmu, od układu moczowego i trawiennego po układ odpornościowy. Przyjrzyjmy się tej cudownej roślinie nieco bliżej po to, żeby wskazać i wymienić jej najważniejsze właściwości. Żurawina i jej wpływ na układ moczowy Podstawową a zarazem najlepiej udokumentowaną właściwością leczniczą żurawiny(znaną już…

Daktyle – naturalne źródło energii oraz smaczna i zdrowa przekąska

by Paweł Szwajkowski
Daktyle – naturalne źródło energii oraz smaczna i zdrowa przekąska Owoce daktylowca, powszechnie znane pod nazwą daktyli, to słodki przysmak, który nadaje się nie tylko jako dodatek do ciast i deserów, ale także do jedzenia samodzielnie. Daktyle cenione są zwłaszcza przez sportowców oraz osoby aktywne fizycznie. Dzieje się tak z powodu dużej zawartości cukrów prostych, które w naturalny sposób dodają energii niezbędnej do podejmowania wysiłku fizycznego. Oprócz tego są także skarbnicą cennych składników, które w naturalny sposób są w stanie przywrócić naszemu organizmowi jego prawidłowe funkcjonowanie oraz zapobiegać chorobom. W czym szczególnie mogą ci pomóc daktyle? Tego dowiesz się zapoznając […]